Proštija St. Gerold

Priznanja – Constructive Alps 2017 Proštija v St. Geroldu v avstrijski deželi Predarlski (Vorarlberg) je v lasti švicarskega samostana Einsideln. Objektni niz je skozi stoletja zrasel v lični arhitekturni ansambel. Razvoj je nenehno sledil istemu vodilu: kjerkoli je to bilo mogoče, so bili novi načini uporabi umeščeni znotraj obstoječih gradenj. Na samostanskem dvorišču novogradnje niso bile [...]

Arena Crap Gries

Priznanja – Constructive Alps 2017

6000 prostovoljskih ur Tribuna ob Renu pod vasjo Schluein v švicarskem kantonu Graubünden krasi igrišče nogometnega kluba športne unije Uniun Sportiva USSI vasi Schluein in Ilanz. V članski ekipi igra odlični napadalec in arhitekt Jan Berni. Investitorji so se odločili, da bodo projektiranje tribune zaupali njemu. Hrbtenico objekta predstavlja sklenjen zid, na katerega je nameščena lesena tribuna s 500 sedeži, prekrita z mogočno, leseno streho. V pritlični etaži se nahajata slačilnici za domače in gostujoče moštvo. Vsako krasi vodnjak, nameščen v sredini prostora. V zgornji etaži se nahaja gostinski obrat. Nad gradnjo sta družno bedela arhitekta Jan Berni in Georg Krähenbühl. Člani kluba so v projekt vložili 6000 ur prostovoljnega dela. Od zasnove tesarskega dela, uporabe žebljev namesto kemičnih veziv, vse do urejanja in opremljanja notranjosti objekta z materiali, ki so bili na voljo – končni izdelek predstavlja unikaten dosežek domačink in domačinov. Objekt predstavlja zaključeno, robustno, estetsko dovršeno celoto. Za priprave na novo sezono ga koristijo tudi večji nogometni klubi, kot denimo nemški prvoligaš Hamburger SV. Max Bär / Hochparterre

Arena Crap Gries, 2015
CH-Schluein

  • Investitor: US Schluein Ilanz
  • Projektiranje: Jan Berni und Georg Krähenbühl, CH-Ilanz
  • Statika: Walter Bieler, CH-Bonaduz
  • Vrednost investicije: € 1.2 Mio.
  • Energijski kazalnik: 33 kWh / m2a

Gorska koča Cabane de Rambert

Priznanja – Constructive Alps 2017

Švicarska planinska zveza ( SAC ) za vsak projekt trajnostne prenove razpiše arhitekturni natečaj. Prenovi koče Cabane de Rambert, na 2582 metrih nadmorske višine, se je posvetl arhitekturni biro Bonnard Woeffray. Stari kamniti gradnji je bil oprtan › nahrbtnik ‹ v obliki lesene konstrukcije, nameščene na betonsko ploščo. Za fasado iz nerjavečega jekla ( Inox ) je bilo porabljene veliko sive energije, toda omenjeni material glede na razmere predstavlja najbolj smotrno rešitev. › Nahrbtnik ‹ je opremljen s cisterno, čistilno napravo, sanitarijami, krmilno napravo za fotovoltaični sistem, baterijami, akumulatorji in električnim agregatom. V gradnji so urejeni skladiščni prostori in shramba. Stari kamniti objekt je bil opremljen z velikimi okni, prostorno kuhinjo in večposteljnimi sobami. Notranjost krasijo svetle barve in ročno izdelano pohištvo. Gorska koča predstavlja zgleden primer širitve obstoječe gradbene substance s sodobno arhitekturo in opozarja na napore pri vzpostavljanju okolju prijaznega, modernega bivalnega udobja v visokogorju. Vzdrževanje objektov na takšni nadmorski višini dandanes ni mogoče brez uporabe helikopterja. Max Bär / Hochparterre 

Gorska koča Cabane de Rambert, 2015
Crettaz Morez, CH-Leytron

Investitor: Club Alpin Suisse

Projektiranje: Bonnard Woeffray, CH-Monthey

Statika: Kälin & Associés, CH-Lausanne

Vrednost investicije: € 1.9 Mio.

Energijski kazalnik: 214 kWh / m2a

Zvezno kazensko sodišče

Priznanja – Constructive Alps 2017

V objektu domuje sodišče. V gorah! Novogradnja v Bellinzoni v švicarskem kantonu Tessin razširja del stare zgodovinske strukture, ki je bila ohranjena kot glavni vhod. Betonski zidovi se v sodobnem abstraktnem duhu sklapljajo s staro fasado. Dva atrija zagotavljata prehodnost in omogočata preprosto orientacijo znotraj goste mreže prostorov. Osrednja sodna dvorana predstavlja pravi arhitektonski biser, ki v primerjavi z gladko fasado deluje kot protiutež znotraj celotnega snovnega koncepta. Prostor je obokan s kupolo v obliki piramide, ki od zgoraj prestrega svetlobo. Poševni zidovi so okrašeni z ornamenti, ki zagotavljajo ustrezno akustiko. Objekt je bil projektiran po računalniškem konceptu inštituta za tehnologijo ETH Zürich. Objekt strnjuje središče in izpostavlja trg. Notranjost predstavlja arhitekturni eksperiment. Konstrukcija omogoča dodatne posege. Objekt je bil odlikovan z nadstandardnim certifikatom za gradnjo visoko učinkovitih nizkoenergijskih in pasivnih gradenj Minergie-P-Eco. Andres Herzog / Hochparterre

Zvezno kazensko sodišče, 2013
Viale Stefano Franscini 7, CH-Bellinzona

  • Investitor: Schweizerische Eidgenossenschaft
  • Projektiranje: Bearth & Deplazes, CH-Chur & Durisch + Nolli, CH-Massagno
  • Statika: Jürg Buchli, CH-Haldenstein, Ingenieurgemeinschaft Edy Toscano, CH-Rivera, Conzett / Bronzini / Gartmann, CH-Chur
  • Vrednost investicije: € 33.5 Mio.
  • Energijski kazalnik: 16.1 kWh/m2a

Sedež podjetja Egger

Priznanja – Constructive Alps 2017

Industrijsko merilo Poslovni objekt je ločen od delavnic in deluje kot slikovita izložba lesarskega podjetja Fritz Egger v St. Johannu v avstrijski deželi Tirolski. Objekt je že četrta upravna stavba, ki jo je podjetje projektiralo in izvedlo v skladu z lastnimi, visokimi standardi. Prostori so porazdeljeni okrog odprtega atrija, ki ne pogojuje prostorske hierarhije. Vsi zaposleni in vodje oddelkov sedijo v istih oddelčnih pisarnah. Struktura je modularna in temelji na ploščah OSB ( 2,8 m x 11,5 m ). Celotna inštalacija je vgrajena v belih, lakiranih ploščah OSB. Fasada je obložena z vertikalnimi deskami iz lesa macesna. Objekt je ogrevan prek sistema za daljinsko ogrevanje, ustrezno hlajenje pa je zagotovljeno s pomočjo vodnjaka. Podzemna garaža je opremljena s polnilnimi postajami za električna vozila. Podjetje Fritz Egger je s projektom dokazalo, da je les je več kot primeren za gradnjo velikih, okolju prijaznih poslovnih stavb. Iz lastne lesne proizvodnje denimo izhaja tudi vsa notranja oprema. Kvantiteta in kvaliteta lahko vendarle hodita z roko v roki. Andres Herzog / Hochparterre

Sedež podjetja Egger, 2015
Weiberndorf 20, A-St. Johann in Tirol

  • Investitor: Fritz Egger
  • Projektiranje: architekturwerkstatt, A-Breitenbach am Inn
  • Krajinska arhitektura: Auböck + Kárász, A-Wien
  • Statika: Alfred R. Brunnsteiner Ziviltechnikergesellschaft, A-Natters
  • Vrednost investicije: € 20 Mio.
  • Energijski kazalnik: 9.4 kWh / m2a

Turistično-informacijski, Aiguebelette

Priznanja – Constructive Alps 2017

Turistično-informacijski center se nahaja ob jezeru Aiguebelette, v vasi Nances v Savoji v regiji Rona-Alpe. Gradnja zaokrožuje prelestno zelenišče med cesto in obalo. Celoten arhitekturni niz se razteza proti gorski verigi Épine. Poslovni trakt je izveden iz betona in prekrit z ozelenjeno streho. Osrednji krili predstavljata lahki lesni gradnji s fasado iz lesa duglazije. Rustikalno gospodarsko poslopje se z obilico stekla in prostranimi terasami odpira proti jezeru. Dvokapna streha deluje kot toplotni ščit. Objekt je ogrevan s pomočjo zemeljske sonde in opremljen s prezračevalnim sistemom za rekuperacijo toplote. Okoljska ozaveščenost je sijala že iz samega postopka gradnje. Večina obrtnikov, ki so sodelovali pri projektu, prihaja iz lokalnega okolja, natančneje z območja s polmerom 50 kilometrov od samega kraja. Objekt je namenjen turističnim obiskovalcem. Ponudba centra zajema prodajo lokalnih kmetijskih pridelkov, razstavo o bližnjih okoliških krajih in gostinski obrat. Turistično-informacijski center krepi predstavlja dodano vrednost za lokalno okolje. Lična spojenost stavbenega dela in vrtov slika očarljiv razgled na jezero in pogorje. Arhitektura osrednjo vlogo nesebično prepušča pravemu › zvezdniku ‹ – naravi. Andres Herzog / Hochparterre

Turistično-informacijski, 2014
Cusina, F-Nances

  • Investitor: Communauté de Communes du Lac d’Aiguebelette
  • Projektiranje: Fabriques Architectures Paysages, F-Fourneaux
  • Statika: Maîtres du Rêve, F-Taninges ( Haute-Savoie )
  • Vrednost investicije: € 3.5 Mio.
  • Energijski kazalnik: 86.2 kWh / m2a

Alp Glivers

Priznanja – Constructive Alps 2017

Kmetje iz vasi Sumvitg v švicarskem kantonu Graubünden so nedavno ustanovili zadrugo Amarenda. Zadruga temelji na različnih storitvah z vzajemnimi učinki za člane, v prvi vrsti namenjenim turističnim obiskovalcem kraja. Ponudba zadruge vključuje gostinske storitve, proizvode lokalne destilarne, pohode z lamami (!) ter najrazličnejše prehrambne izdelke iz ekološke pridelave mesa, sira in sadja. Med slednjimi je med turisti najbolj priljubljen domači hruškov kruh. Zadružani so na planini Glivers prenovili in dogradili stari hlev ter ga oplemenitili s turističnimi prenočišči. Osnovnošolci iz bližnjega okolja tod preživljajo šolo v naravi, objekt pa je na voljo tudi za poroke in najrazličnejša slavja. Arhitektka Marlene Gujan in arhitekt Conrad Pally sta se odločila ohraniti večino izvorne strukture objekta. Galerijo v zgornji etaži sta preoblikovala v prostor z več ležišči, na čelu hleva pa je nastala majhna, prikupna sobica. Udobje je sicer rustikalno. Voda je ogrevana s pečjo na les, kopeli pa je namenjen velik čeber, ki stoji pred stavbo. Objekt z električno energijo oskrbujejo sončne celice. Podjetniška korajža lokalnih kmetov, gostoljubje in notranja arhitektura navdušujejo slehernega obiskovalca. Objekt dokazuje, da tudi najmanjši posegi zahtevajo skrbno načrtovanje. Očarljivost tega edinstvenega objekta poudarjajo samosvoji, a čudoviti lesni in kamniti detajli. Max Bär / Hochparterre

Sprememba namembnosti pastirskega stana Alp
Glivers, 2012
CH-Sumvitg

  • Investitor: Corporaziun d’alps Sumvitg
  • Projektiranje: Gujan + Pally, CH-Curaglia
  • Vrednost investicije: € 0.43 Mio.