Podelitev nagrad za trajnostno gradnjo in prenovo v Alpah

> Download PDF

Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn sta podelili mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno gradnjo in prenovo na območju Alp Constructive Alps 2015. Strokovna žirija je nagrajence izbrala med več kot 350 prijavljenimi projekti. Glavni nagrajenci prihajajo iz Bregenškega gozda (Bregenzerwald) v Avstriji, iz Valendasa v Švici ter iz kraja Comano Terme v Italiji.

Švica in Lihtenštajn sta po letih 2010 in 2013 že tretjič podelila mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps, namenjeno projektom trajnostne gradnje in prenove v alpskem prostoru, zglednim z vidika trajnostnosti in estetike. Strokovna žirija je med več kot 350 projekti izbrala 12 najboljših ter jim podelila denarne nagrade oziroma priznanja. Arhitektke in arhitekti nagrajenih objektov so se skrbno lotili upravljanja z zemljišči, arhitekturno dediščino in tehnologijo. »Takšni projekti kažejo na obstoj odgovornega turizma in zaupanja v gorsko kmetijstvo,« je ob današnji podelitvi nagrad v Švicarskem planinskem muzeju v Bernu dejal predsednik strokovne žirije Köbi Gantenbein. »Žirija pozdravlja preporod vasi kot pomemben prispevek k trajnostnosti. V Alpah stoji ogromno objektov, ki jih je mogoče ohraniti in smotrno uporabljati za najrazličnejše namene.« Nagradni sklad v višini 50.000 evrov so si razdelili projekt novogradnje iz Avstrije, projekta sanacije in prenove iz Švice ter projekt novogradnje iz Italije. Osem zglednih projektov trajnostne gradnje oziroma prenove je žirija odlikovala s posebnim priznanjem.

1. nagrada: novo vaško središče

Pfarrhaus Krumbach (c) Adolf Bereuter

Novo župnišče v Krumbachu v Bregenškem gozdu (Bregenzerwald) v Avstriji vsebuje tudi bivalne prostore. Objekt, ki ga odlikuje majhna poraba površine, oživlja vas kot priljubljeno središče kulturnega in družabnega življenja. Župnišče je očiten dokaz, da je pojem trajnosti vse prej kot le kavarniška floskula. Stavba je priključena na območno omrežje za distribucijo toplotne energije, ki javne stavbe oskrbuje s toplotno energijo iz lesne biomase (lesni sekanci). Z dovršeno arhitekturo dopolnjuje izgled cerkve in vaškega trga. Nova stavba prispeva k družbenemu in družabnemu življenju skupnosti, ki v prostorih vadi, prepeva in zaseda.

2. nagrada: preporod vasi

Gasthaus am Brunnen, Valendas (c) Gion A. Caminada
Türalihus, Valendas (c) Capaul, Blumenthal
Türalihus, Valendas (c) Laura Egger

Projekta prenove stare stavbe imenovane Engihuus in njena sprememba v gostišče s prenočišči Gasthaus am Brunnen in večnamensko dvorano sredi vaškega trga ter prenova hiše Türalihus v neposredni bližini, v Valendasu v dolini Vorderrheintal v Švici sta prejela 2. nagrado. Številna vaška jedra v Alpah samevajo in propadajo. Projekta v Valendasu pa zgledno prikazujeta, kako je vaška jedra mogoče oživiti. Dokazujeta tudi, da lahko gredo trajnostni turizem, družabno življenje ter skrb za zgodovinsko dediščino z roko v roki in se medsebojno krepijo. Arhitekti so se previdno rokovali z obstoječo gradnjo in skrbno iskali ravnovesje med tradicijo in sodobnostjo, ki spoštuje zgodovino.

3. nagrada: sadjarstvo v sožitju s turizmom

Casa Riga (c) Davide Cornacchio

Hišo Casa Riga v vasici Comano Terme v Trentinu v Italiji je od daleč mogoče opaziti le kot tanko črto. Objekt se deloma nahaja pod zemeljskim površjem, vendar gostom sadjarske kmetije kljub temu nudi čudovit razgled. Dejstvo, da je stavba vkopana v zemljo, botruje majhnemu ogljičnemu odtisu. Lesena konstrukcija zagotavlja blagodejno notranjo klimo. Gostje lahko užijejo pristnost sadjarskega življenja kar pred vhodom.

Priznanja

• Gorska koča Refuge de l’Aigle, La Grave/FR
  • Kmetijska cona z devetimi hlevi, Bonneval sur Arc/FR
  • Hiša umetnosti, Stalla Madulain/CH
  • Energijsko samozadostna hiša, Zweisimmen/CH
  • Otroški vrtec, Muntlix/AT
  • Upravna stavba IZM – Illwerke Zentrum Montafon, Vandans/AT
  • Kamnita stanovanjska hiša Casa Alfio, Montecrestese/IT
  • Planina Laška seč, Tolmin/SL

Razstava 32 projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor za nagrado Constructive Alps,, bo med 31. 10. 2015 in 10. 1. 2016 na ogled v Švicarskem planinskem muzeju (Alpines Museum der Schweiz) v Bernu. Omenjeni projekti bodo predstavljeni tudi v posebni izdaji revije za arhitekturo Hochparterre.

________________________________________________________________________________________________________

Constructive Alps

Švicarska konfederacija in Kneževina Lihtenštajn skupaj podeljujeta mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno gradnjo in prenovo v Alpah Constructive Alps. Univerza v Lihtenštajnu nudi strokovno pomoč žiriji pri ocenjevanju gradbenih projektov. Mednarodna komisija za zaščito Alp (CIPRA International) zagotavlja tehnično in organizacijsko podporo pri izvedbi natečaja.

Alpska konvencija in Akcijski načrt za podnebje v Alpah

Mednarodna arhitekturna nagrada Constructive Alps 2015 predstavlja prispevek Švice in Lihtenštajna k uresničevanju vodil Alpske konvencije in Akcijskega načrta za podnebje v Alpah. Alpska konvencija je prva pravno zavezujoča mednarodna pogodba za zaščito in trajnostni razvoj gorskega območja. Osem alpskih držav in Evropska unija je sprejelo tudi Akcijski načrt za podnebje v Alpah, katerega cilj je uveljavitev Alp kot modelnega območja na področju blaženja in prilagajanja podnebnim spremembam.

Kontakt

Köbi Gantenbein, predsednik žirije, tel. +41 79 203 15 21; E-mail: gantenbein@hochparterre.ch

Silvia Jost, vodja Službe za mednarodno sodelovanje, Švicarski zvezni urad za prostorski razvoj (ARE), Tel. +41 58 462 06 25